Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης Eπιστημόνων - Ελεύθερων Επαγγελματιών πληττόμενων από τον Covid-19.

Voucher 600€ για επιστήμονες


Κατόπιν των πρόσφατων εξελίξεων που αφορουν την υπό αρ.πρωτ. 286/2/2020 πρόσκληση με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ ΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ», σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο Όμιλος Master δραστηριοποιείται περισσότερα από 35 έτη στους κλάδους της πληροφορικής & νέων τεχνολογιών, της επαγγελματικής κατάρτισης & απασχόλησης, της παροχής επιχειρηματικών συμβουλών. Έχει συμβάλει στην υλοποίηση εθνικής σημασίας έργων (Μηχανοργάνωση ΔΟΥ πανελλαδικά, Εθνικό Κτηματολόγιο, Εθνικό ληξιαρχείο κλπ), ενώ δραστηριοποιείται με 15 υποκαταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια και απασχολεί 150 στελέχη. Σε όλες μας τις επιχειρηματικές προσπάθειες τηρούμε απαρέγκλιτα έναν όρο: να κάνουμε απολογισμό του εγχειρήματος με υπερηφάνεια.

Το “ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης – voucher” προφανώς προέκυψε από την ανάγκη κινητοποίησης πόρων ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθούν πληττόμενοι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων. Μια ευγενής προσπάθεια, η οποία λοιδορήθηκε. Το επείγον της εξεύρεσης τρόπου παροχής οικονομικής υποστήριξης μέσω διαρθρωτικών ταμείων ΕΣΠΑ στην ομάδα στόχου μας οδήγησε στο να αναλάβουμε ένα δυσανάλογο βάρος, σε σχέση με τη «δοκιμαζόμενη» επιχειρησιακή δυναμική μας εν μέσω της πανδημίας. Οδήγησε τον οργανισμό μας σε υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στο βάρος εξυπηρέτησης περισσότερων από 100.000 αιτημάτων συμπολιτών μας (εισερχόμενες κλήσεις, mails κλπ), σε λιγότερες από 20 ημέρες, με συνθήκες τόσο διπλών και τριπλών βαρδιών ανά μέρα, όσο και τηλεργασίας. Σε μια πρόκληση διαστάσεων που όμοιά της δεν έχει επανεμφανισθεί σε ανάλογο πρόγραμμα, ούτε σε τόσο στενό χρονοδιάγραμμα, κληθήκαμε (κατά τη δική μας εκτίμηση) να αποτελέσουμε όχημα για υλοποίηση μιας επείγουσας προσπάθειας οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων.

Επειδή γνωρίζουμε εξ’ αρχής, όσοι υπηρετούμε πιστά και ποιοτικά το χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης, ότι ποτέ ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, κινηθήκαμε τάχιστα και με υπευθυνότητα, ώστε να προσφέρουμε άρτιες υπηρεσίες για να μη μείνει ούτε ένας δυνητικά ωφελούμενος εκτός προγράμματος και να έχουν όλοι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα το πρόγραμμα επιλογής τους. Ταυτόχρονα, διαθέσαμε μια ισχυρή τεχνολογικά και ποιοτική σε περιεχόμενο υπηρεσία πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία στηρίχθηκε αφενός μεν στην εμπειρία των 1.000.000 ανθρωποωρών που έχουμε υλοποιήσει με την πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει inhouse από το 2004 (iclass.gr), αφετέρου σε διεθνώς εγνωσμένο και σύγχρονο περιεχόμενο σε συνεργασία κυρίως με την ECDL αλλά και άλλους φορείς.

Το iclass.gr τίμησαν με την επιλογή τους πολύ σημαντικές εταιρείες όπως Peoplecert, PriceWaterhouseCoopers, Epsilonnet κλπ. και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους.

Υπάρχουν δύο εξαιρετικές έννοιες οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στην «περίπλοκη» ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε: το halo effect και το horn effect (https://en.wikipedia.org/wiki/Horn_effect). Εν συντομία οι δύο έννοιες περιγράφουν την ιδιότητα της διανόησής μας να δημιουργούμε μια συνολικά «καλή» ή «κακή» εικόνα/αντίληψη στηριζόμενοι σε ένα και μόνο «στιγμιότυπο».

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το «horn effect» προέκυψε από συγκεκριμένα στιγμιότυπα αστοχιών ανταγωνιστικής υπηρεσίας πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, γεγονός το οποίο οδήγησε στο #σκοιλ ελικικου?!, ένα δημιούργημα το οποίο δυστυχώς χαρακτήρισε ένα τόσο ευρύ και πολυσύνθετο έργο.

Όμως στη μεθοδευμένη τακτική της ισοπέδωσης επλήγησαν σκοπίμως και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τις κάτωθι αλήθειες:

  • 1) Το εν λόγω voucher προφανώς προέκυψε από την ανάγκη κινητοποίησης πόρων ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτήσει πληττόμενους κλάδους.
  • 2) Οι χρηματοδοτήσεις μέσω διαρθρωτικών ταμείων ΕΣΠΑ δεν αποτελούν ποτέ «απλό επίδομα», αλλά συνοδεύονται από μια πολιτική συνεισφοράς στην αύξηση ορισμένων δεικτών
  • 3) Ο Δείκτης λήψης πιστοποιημένων γνώσεων & δεξιοτήτων κατόπιν ενεργειών δια βίου μάθησης είναι πραγματικός και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως αναγκαία δράση. Ειδικά δε στο μέρος που αφορά ψηφιακές δεξιότητες η Ελλάδα είναι ουραγός (βλ. μελέτη CEPIS, Απασχολησιμότητα Ανεργία & Ψηφιακές δεξιότητες)
  • 4) Το έλλειμα αυτό σε δεξιότητες εντοπίζεται φυσικά και στους επιστημονικούς κλάδους, καθότι σπανίως περιλαμβάνονται στην ανώτατή εκπαίδευση τεχνικές δεξιότητες σε επίκαιρα γνωστικά αντικείμενα όπως GDPR, MS OFFICE 365 ή 2019, DevOps, MS Project, θέματα που αφορούν την ψηφιακή υπογραφή και e-συνεργασία με το δημόσιο και δεκάδες άλλα παραδείγματα που εμπεριέχονται στην πλατφόρμα μας.
  • 5) Τα μαθήματα που επιλέχθηκαν στην πλειονότητά τους έχουν υψηλότατο κόστος στην ελεύθερη αγορά και όσον αφορά στην πλατφόρμα μας βασίζονται σε παγκοσμίου αναγνώρισης εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο συμβαδίζει με παγκοσμίως καθιερωμένες εκπαιδευτικές μεθόδους.
  • 6) Το εκπαιδευτικό μας περιεχόμενο είναι άρτιο και ποιοτικό και σε καμία περίπτωση στις 200.000 στοιχείων περιεχομένου που διαθέτουμε δεν μας αφορούν οι φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, αποδεχόμαστε όμως ένα εύλογο 0.9% επουσιωδών σφαλμάτων, τα οποία διορθώνονται με καθημερινά updates, όπως σε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές.
  • 7) Παρά τα εντοπισμένα προβλήματα σε συγκεκριμένα μαθήματα συναδέλφων, τα οποία πήραν τεράστιες διαστάσεις οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Είναι κρίσιμο να αναλογιστούμε την έννοια της πραγματικής επένδυσης, υπό δύσκολες συνθήκες, την οποία πραγματοποίησαν 400 επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, τοπικού χαρακτήρα ή πολυεθνικές, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους όρους και τις προδιαγραφές δημοσιευμένης πρόσκλησης του υπουργείου εργασίας, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 180.000 συμπολίτες μας. Οι μηδενισμοί, οι αφορισμοί και η εύκολη απόδοση ευθυνών σίγουρα δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για ποιοτική παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης.